Omroep Zeeland: Ongenoegen over verhuizing archief uit Sluis: ‘Het is van onze gemeente en dat hoort hier thuis’

Bouwvergunningen, koopaktes en zelfs een archiefstuk uit Aardenburg uit 1201. Het archief van de gemeente Sluis beslaat zo’n acht eeuwen uit de geschiedenis van West-Zeeuws-Vlaanderen. Cultureel erfgoed dat bij uitstek thuishoort in de streek, zou je zeggen. Toch is het bijna zeker dat het archief gaat verhuizen naar het Zeeuws Archief in Middelburg. Tot groot ongenoegen van de Stadsraad Aardenburg en de Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen.

“Het is het archief van onze gemeente en dat hoort hier thuis. Het moet toegankelijk blijven voor onze inwoners. Ook voor de jeugd, die kunnen in het archief de geschiedenis zien van de plaats waar zij leven”, vertelt Marlies de Smet.

Niet welkom

Marlies de Smet is secretaris van de Stadsraad Aardenburg en fel tegenstander van de verhuizing van het archief van de gemeente Sluis van Oostburg naar Middelburg. Samen met André Bauwens van de Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen, die ook tegen de verhuizing is, zou ze op verzoek van Omroep Zeeland een interview geven in het archiefgebouw. De gemeente stond dat aanvankelijk toe, maar op het laatste moment mochten de tegenstanders van de verhuizing toch niet naar binnen. Alleen de cameraploeg van de omroep was welkom in het pand.

“Dat vind ik heel vreemd. Het archief staat bekend als heel toegankelijk. Persoonlijk ben ik er al een aantal keren in geweest. En nu mag ik er niet in. Ik verbaas me daarover”, zegt Marlies de Smet met nauwelijks verholen verontwaardiging in haar stem.

Marlies de Smet van de Stadsraad Aardenburg
Marlies de Smet van de Stadsraad Aardenburg

André Bauwens van de Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen benadrukt het historisch belang van het archief van Sluis: “De oudste stukken van de provincie Zeeland liggen hier. Bijvoorbeeld een stuk uit 1201. Het archief bevat veel geschiedenis. Uit de Middeleeuwen, over de Tachtigjarige oorlog en de herbouw van West-Zeeuws-Vlaanderen na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog.”

Digitaal archief

Het is de bedoeling dat het Sluise archief wordt gedigitaliseerd, zodat iedereen het overal kan raadplegen. Maar Bauwens is daar sceptisch over: “Ik geloof er niets van. Ik heb een stukje begroting gezien en daarin wordt alleen geld vrijgemaakt om het eerste jaar de bouwvergunningen te digitaliseren. Daarna is er niets meer beschikbaar.”

Bauwens noemt de eerdere verhuizing van het archief van Terneuzen naar Middelburg in 2017 als voorbeeld van hoe het niet moet. Dat archief zou gedigitaliseerd worden, maar volgens Bauwens is dat niet of nauwelijks gebeurd.

Maar een woordvoerder van de gemeente Terneuzen laat weten dat de verhuizing wél naar tevredenheid is verlopen: “Die overdracht is goed gegaan. We zijn blij met de expertise van het Zeeuws Archief. De digitalisering ging goed. Met de hulp van vrijwilligers is snel twee kilometer aan bevolkingsregister gedigitaliseerd. Dat ging via het project ‘Vele handen’. Bij de besluitvorming was ook de heemkundige kring betrokken.”

Kapitaalvernietiging

Verder vindt Bauwens de verhuizing zonde van het geld, vooral omdat het archiefgebouw in Oostburg nog relatief jong is en voldoet aan alle eisen: “Het gebouw staat er ongeveer tien jaar en heeft een boekwaarde van 250.000 euro. Het is een van de mooiste en modernste archieven van Zeeland compleet met klimaatbeheersing. Het is echt kapitaalvernietiging als je dat wegdoet.”

De gemeenteraad van Sluis moet nog een besluit nemen over de verhuizing van het archief, maar de kans is groot dat het doorgaat.

BRON: https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/17290454/ongenoegen-over-verhuizing-archief-uit-sluis-het-is-van-onze-gemeente-en-dat-hoort-hier-thuis

Scroll naar boven